dwarslaesie

Dwarslaesie

Wat is een dwarslaesie?

Een dwarslaesie is een beschadiging van het ruggenmerg en/of zenuwwortel die in het wervelkanaal lopen, waardoor afdalende bewegingssystemen en de opstijgende gevoelssystemen onderbroken worden.

Ook de besturing van de ruggenmergreflexen is weggevallen of de reflexen zelf zijn uitgevallen.

Door deze onderbreking kan een opdracht naar een spier niet doorgegeven worden.

Door de onderbreking van de opstijgende gevoelssystemen, bereikt de in de huid opgenomen prikkel de hersenen niet en kan dus niet waargenomen worden.

Een dwarslaesie ontstaat vooral in het verkeer, tijdens sport, gedurende het werk of in en rondom de woning.

Ontstekingen, bloedvatafwijkingen, goedaardige of kwaadaardige gezwellen, afwijkingen van de wervelkolom kunnen beschadigingen geven van het ruggenmerg.

Een ruggenmergaandoeningen kan ook aangeboren zijn: spina bifida

Behandeling bij een dwarslaesie

De behandeling komt neer op twee aspecten:

• Stabilisatie van de wervelkolom

• Behandeling van het ruggenmerg

De stabilisatie van de wervelkolom kan zowel conservatief als operatief gebeuren. De conservatieve behandeling van een thoracale of lumbale wervelfractuur met neurologische uitval bestaat uit 12 weken liggen op een cirkelbed.

Voor een cervicale laesie kan een Halovest toegepast worden.

De indicatie voor operatieve behandeling is om de revalidatie eerder te starten.

Het ruggenmerg letsel zelf bestaat deels uit bloedingen en later littekenvorming in het ruggenmerg en daarnaast compressie op het ruggenmerg door gefactureerde delen van het wervel of discus.

Revalidatie mogelijkheden voor de dwarslaesie patiënten

Niveau van de laesie (totale dwarslaesie ADL

Lumbale dwarslaesie: Lopen met krukken en eenvoudige beugels of stabiliserende operatie aan de benen; zitten voor lange tijd mogelijk

Laag-thoracale dwarslaesie: Lopen met krukken en beugels; rolstoel; 10-12 uur zitten (elk halfuur oefeningen waarbij het zitvlak wordt onbelast)

Hoog-thoracale dwarslaesie: Voornamelijk rolstoelpatiënt (rolstoel voorzien van afneembare leuningen); bij zitten regelmatig oefeningen waarbij zitvlak wordt onbelast

Cervicale dwarslaesie: Rolstoel mogelijk met behulp van anderen (erin en eruit zetten); handelspalken en beugeltjes; met hulpmiddelen is een deel van ADL mogelijk; bij hoge laesies is een rolstoel dikwijls niet mogelijk

Wat is een complete dwarslaesie?

Een complete dwarslaesie houdt in dat er geen gevoel of motoriek meer aanwezig is in de laagste delen van het ruggenmerg.

Bij de totale of complete dwarslaesie is er geen terugkoppeling van signalen naar de kopsegmenten meer.