hernia

Hernia Nucleus pulposus

Bij een Hernia Nucleus pulposus (HNP) van de lumbale wervelkolom bestaat een uitpuiling van het centrale deel van de tussenwervelschijf (discus) in het wervelkanaal. Hierdoor treedt een compressie van een of meer ruggenmergwortels op. De oorzaak ligt in een ruptuur van de annulus fibrosis die rond de nucleus pulposus ligt. Een plotselinge overbelasting van de lage rug in een abnormale stand is een bekend provocerend moment.

Lumbosacraal radiculair syndroom (LRS): radiculaire pijn in één been, al dan niet met andere prikkelingsverschijnselen en neurologische uitvalsverschijnselen van de aangedane lumbosacrale zenuwwortel(s). LRS gaat vaak gepaard met lag rugpijn, maar beenklachten staan op de voorgrond. Typerend voor radiculaire pijn is uitstraling in één been, tot in het onderbeen, scherp van karakter, gelokaliseerd in het verzorgingsgebied van betreffende zenuwwortel (‘dermatomaal patroon’). De oorzaak van LRS is irritatie van of compressie op de zenuwwortel, meestal door een discushernia.

Symptomen:

HNP wordt gekenmerkt door toenemende rugklachten met een uitstralende pijn (die erger wordt bij hoesten, niezen of persen) in het been, vaak met paresthesie. Is de wortel S1 aangedaan, dan is de achillespeesreflex verzwakt of zelfs afwezig.

Wanneer een patiënt een mediane HNP heeft, kunnen niet alleen uitvalverschijnselen optreden van het betreffende segment, maar ook van die daaronder. Dit komt omdat het druk geeft op het ruggenmerg zelf en niet alleen op de uittredende wortel.